Harry Koene

Mijn foto
Netherlands
Fietsfreak, mooi-weer fietser. Liefst bergop, maar op vlakke beter. Zelfbenoemd EPO-kenner

donderdag 11 oktober 2012

Wiskunde voor wielrenners

Gisteren was een mooie dag voor het wielrennen. Eindelijk werd het USADA rapport over het dopinggebruik van Armstrong en zijn clan gepubliceerd. De newssites ontploften en het is nog maar het begin.

Ik zat intussen met iets heel anders in mijn maag. De vraag hoeveel fietsen je eigenlijk mag bezitten. Met hoeveel fietsen ben je een freak? Twee? Of mag je er van elke soort een, dus een wegfiets, een crossfiets, een tijdritfiets, een ATB enzovoort. Dat lijkt heel redelijk, maar het probleem zit hem erin dat het neerkomt op een eindig aantal fietsen. Dat is onaantrekkelijk.

Op www.velominati.com hebben ze er ook over nagedacht, ze hebben er zelfs twee formules voor geformuleerd:

p = n + 1

en

p = m - 1

waarin p het optimale aantal fietsen is, n het huidige aantal en m het aantal waarop je partner je verlaat. Duidelijk. Fijn is dat er altijd een bij lijkt te kunnen, maar probleem is dat m onbekend is. Een beetje husselen levert de volgende resultaat op, ervan uitgaande dat de p's in de twee formules identiek zijn:

m = n + 2

Het aantal fietsen waarop je partner je verlaat is dus het huidige aantal vermeerderd met 2. Dat is geruststellend. Zorg er dus wel voor dat je een goed verhaal hebt als je er twee tegelijk koopt.

2 opmerkingen:

  1. dit vraagstuk is niet op te lossen 2 vergelijkingen met 3 onbekenden. Kortom het ideaal aantal fietsen bestaat niet, net zo min als de ideale partner.

    Het probleem is een stuk eenvoudiger als je geen partner hebt; m vervalt en tussen p en n is een vrij eenvoudig verband te ontdekken... hoe meer hoe beter. ik verwacht een exponentiele formule.

    BeantwoordenVerwijderen