Harry Koene

Mijn foto
Netherlands
Fietsfreak, mooi-weer fietser. Liefst bergop, maar op vlakke beter. Zelfbenoemd EPO-kenner

zondag 21 oktober 2012

Script

Ook voor de zomer van 2012 was het al een fantastisch script, waarschijnlijk zelfs al geschreven. Jonge wielrenner heeft droom, wordt wereldkampioen, krijgt kanker, ziet dood in ogen, herstelt en wint zeven keer de Tour de France. Pure Amerikaanse tear-jerker. De ontwikkelingen van de afgelopen weken maken het alleen maar mooier, alhoewel voor een echte Amerikaanse film wel de invalshoek moet worden veranderd. Waar oorspronkelijk de sporter de good guy was, moet die rol nu aan een type John Malkovich worden gegund. De hoofdrolspeler moet een andere rol vervullen. Bijvoorbeeld die van  Paul Kimmage of Travis Tygart. Beiden overduidelijk minder sexy dan onze vriend uit Austin, maar we hebben geen andere keus. De film zal moeten worden geschoten door een regisseur met ervaring met mafia-films.

Wat we nog missen is een moord. Het publiek zal niet geïnteresseerd zijn in illegale bloedtransfusies en Spaanse gynaecologen. We moeten een moord verzinnen. Of zou die er al zijn?

Xavier Tondo was een getalenteerde Spanjaard die lange tijd voor kleine ploegjes reed. In 2007 won hij de Ronde van Portugal, zijn hoogtepunt. In 2010, op zijn 32e, kreeg hij zijn kans. Hij werd gecontracteerd door Movistar. Hij won een etappe in Parijs-Nice en werd tweede in de Ronde van Catalonië.

In februari 2011 kreeg hij een e-mail waarin hem onder andere EPO en groeihormoon werden aangeboden. Hij ging er niet op in, maar deed iets wat onder collegae ongepast was: hij nam contact op met de politie en liet de e-mail zien. Het duurde niet lang voordat 'trainer' Jordi Riera werd aangehouden en een dopingnetwerk in Girona werd opgerold. Riera vertelde de politie dat hij de in zijn bezit zijnde producten nodig had om zijn ziekte te behandelen. Ik ken geen ziekte die met EPO, groeihormoon, clenbuterol en nandrolon moet worden behandeld, maar dat terzijde.

Xavier was een stille held, maar zijn heldendom duurde maar kort. Op 23 mei 2011 overleed hij, toen hij klem kwam te zitten tussen garagedeur en muur. Tondo was een sleutelaar. De garage gebruikte hij zeer intensief voor het knutselen aan zijn eigen fiets en aan die van vele anderen. De deur moet hij zeer, zeer vaak gebruikt hebben. Hij zou een trainingsritje gaan rijden. Een noodlottig ongeval zullen velen zeggen. Gezien alle ontwikkelingen van de laatste weken is het niet ondenkbaar dat het scenario ook anders kan zijn geweest.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten