Harry Koene

Mijn foto
Netherlands
Fietsfreak, mooi-weer fietser. Liefst bergop, maar op vlakke beter. Zelfbenoemd EPO-kenner

zondag 14 oktober 2012

Gesprek met Patrick Lefevere

He Patrick! Van harte gefeliciteerd met dit geweldige seizoen voor Omega Pharma-Quick Step. Waar je vorig jaar de overwinning met moeite aan elkaar moest knopen hebben jullie met de ploeg in een walhalla geleefd. De bloemen van de zoveelste overwinning van Boonen stonden nog niet in de vaas of de volgende zege van een andere OPQS renner was alweer een feit.

Prachtig jaar voor je oogappel Tom Boonen. Vorig jaar heeft-ie het erg moeilijk gehad. De verwachtingen waren hoog, maar door allerlei omstandigheden speelde hij geen hoofdrol in de eerste grote klassiekers. Wat is er dit jaar veranderd waardoor het wel lukt? Tom Boonen heeft natuurlijk nog harder getraind, harrder dan in de jaren dat hij Roubaix won en wereldkampioen werd. Meer focus. We kennen Tom natuurlijk nog als supertalent in de US Postal ploeg van in 2002. Hij startte in Parijs-Roubaix als helper van Hincapie, maar stond uiteindelijk als derde op het podium. Sinds zijn vertrek bij USPS is het snel gegaan. De begeleiding bij jouw ploeg was natuurlijk nog professioneler dan bij die gekke Amerikanen. Fantastisch gedaan!

Een andere mooie troef was dit jaar natuurlijk Niki Terpstra. Groot talent, al jaren oogstrelend vanwege zijn ontwapenende aanvalslust. In 2011 overgekomen naar je ploeg en alles lukt.

Hoe doe je dat toch? Sinds begin jaren '80 ben je gewend aan de begeleiding van Grote Meneren. Mannen die de overwinningen aaneen rijgen. Ook in het EPO-tijdperk, wat toch een lastige tijd was voor een wielerploeg zoals de jouwe, gezien de hoeveelheid dopinggebruik. Andere ploegen, Patrick, tuurlijk, tuurlijk. Jij hebt altijd gezegd dat jouw opvattingen over doping de strengste ethische testen kunnen doorstaan. Grote beloning voor je beleid in 1996, toen je het hele podium van Parijs-Roubaix liet bezetten. Toen Het Laatste Nieuws je in 2005 beschuldigde van georganiseerd dopinggebruik spande je volkomen terecht een rechtspraak aan, die je - ook volkomen terecht - won. Hoe durven ze? Beweren dat Museeuw, Bartoli, Bettini, Pozzato, Vandenbroucke en al die anderen niet helemaal schoon waren toen ze de stenen uit de straat fietsten?

Ik had het niet voor mogelijk gehouden maar dit jaar ben je weer boven jezelf uitgestegen. Geweldig hoe het je gelukt is alle in 2011 verloren aandacht aan Gilbert weer terug te winnen. Hoe doe je dat toch? Hoe weet je je renners steeds weer zo te motiveren dat ze het beste uit zichzelf halen? Respect, Patrick, respect!

Knap ook hoe je Dr. Ibarguren Taus van het foute pad af hebt gekregen. Die was natuurlijk sinds 1999 helemaal de weg kwijt. Je kende hem van vroeger natuurlijk, maar zag dat hij bij ONCE, Saunier Duval en al die andere ploegen toch niet helemaal integere geneeskunde bedreef. Toen je zag hoe hij Gilbert naar alle overwinningen hielp heb je gedacht: "Dat kan zo niet langer! Ik moet die man tegen zichzelf in bescherming nemen."

Respect, Patrick, diep diep respect. Succes volgend jaar.





4 opmerkingen:

  1. Waarom schrijft iedereen de naam NIKI terpstra keer op keer anders?ik heb vele varianten voorbij zien trekken, net als in dit leuke stukje van een echte wielerliefhebber, die zelf ook erg aardig kan touren.
    Als geen ander weet hij dat zijn fysiek- met of zonder SEP- verbleken bij die van een elite/belofte renner en zelfs bij die van een goede junior. Bij het prof-geweld (en dan heb ik het over de rode lantaarndragers van het peleton, die boven elke verdenking staan) blijft er natuurlijk helemaal niets van onze trimmer over.
    Onze auteur kan dus met enige jaloezie over de helden van het wielrennen schrijven en dat neigt some naar enig sarcasme.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vermakelijk deze column, net als je anderen!
    Je schrijft exact wat ik zef denk... De wielersport is nog lang niet clean

    BeantwoordenVerwijderen