Harry Koene

Mijn foto
Netherlands
Fietsfreak, mooi-weer fietser. Liefst bergop, maar op vlakke beter. Zelfbenoemd EPO-kenner

vrijdag 19 oktober 2012

Renaissance

Je hoort ze minder en minder. Vooral in Texas zijn ze er nog, de Lance-adepten die beweren dat Armstong, ondanks alles, toch heel veel goeds voor het wielrennen heeft gedaan. Sinds vandaag ben ik het daarmee eens. Onbedoeld staat hij mogelijk aan het begin van een renaissance van het wielrennen.

Zijn nietsontziende en allesomvattende dopingsysteem leek jaren succesvol. Zolang hij maar met een uitgestreken pokerface bleef beweren dat hij "never doped" en beschermd werd door suikeroom Hein Verbruggen leek alles koek en ei.

Alles liep anders. Armstrong persisteert in zijn ontkenning, maar alleen rond Austin bestaan er nog 'believers'. Bedrijven die jarenlang hun lot hadden verbonden aan dat van Armstrong trekken zich terug. Nike had ongeveer een week nodig om de knopen te tellen. Na wat rekenwerk concludeerden ze waarschijnlijk terecht het aanhouden van Armstrong minder geld oplevert dan dat het afstoten kost. Ook Trek, Livestrong en SRAM stoppen de sponsoring, hoewel men dat genuanceerd moet bekijken. Lance Armstrong blijft in de Raad van Bestuur van Livestrong zitten en ik neem niet aan dat hij zijn aandelen SRAM al heeft verkocht.

Vandaag werd bekend dat Rabobank stopt met de sponsoring van het profwielrennen. Na bijna twee decennia lang het uithangbord van het Nederlandse wielrennen te zijn geweest is het kennelijk nu genoeg. De sponsor heeft niet het gevoel dat het wielrennen binnen de nabije toekomst het image kan verbeteren. Het is geen verrassende beslissing, de bankenwereld heeft het al lastig genoeg.

Armstrong gaat uiteindelijk toch veel goeds betekenen voor de toekomst van de wielersport, waarbij de sponsors de sleutel in handen hebben. Ik voorspel dat meer en meer sponsors zich zullen terugtrekken of een adempauze zullen inlassen. Ik voorspel ook dat de contracten tussen ploegen en sponsoren zullen worden aangepast. De nieuwe clausule zal zijn dat als er 1 renner wordt gepakt, de hele ploeg direct zal worden opgedoekt.

De ploegleiders hebben jarenlang vrij spel gehad. Ze konden coureurs min of meer dwingen tot dope-gebruik door te stellen dat alleen op die manier selectie voor belangrijke wedstrijden mogelijk was. Het risico van de positieve test was voor de coureur: ontslag op staande voet.

De renaissance is begonnen. Ploegen zijn afhankelijk van sponsors, die zich laten zich leiden door de publieke opinie. Veel wielerfans hebben het gehad en eisen tenminste het vertrek van Verbruggen en McQuaid. Een idee zou zijn om de hele UCI te ontmantelen en een nieuwe bond op te richten. Mogelijke voorzitters: Greg LeMond en/of Paul Kimmage. Het puntensysteem van de huidige wedstrijdcyclus zal moeten worden aangepast. Prijzengelden zullen dalen, maar dat is voor een schone sport alleen maar gunstig.

Maar eerst nog het Ferrari-schandaal, de gifbeker moet helemaal leeg Twee stappen vooruit, een stap terug is ook vooruitgang.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten