Harry Koene

Mijn foto
Netherlands
Fietsfreak, mooi-weer fietser. Liefst bergop, maar op vlakke beter. Zelfbenoemd EPO-kenner

zaterdag 20 oktober 2012

Boterberg

De beslissing van Rabobank om te stoppen met het sponsoren van het profwielrennen is begrijpelijk. De bank wil het geschonden bankenblazoen oppoetsen en kan de geopende beerput van het wielrennen niet erbij hebben.

De argumentatie was dat het USADA rapport en het UCI-onderzoek naar Barredo de druppels vormden. De emmer was sinds de start van het geldschieten langzaam volgelopen, met als dieptepunt het ontslag van Michael Rasmussen terwijl die in het geel richting Parijs fietste. Het wielrennen heeft volgens financieel directeur Bruggink een groot probleem en de controlerende instanties lijken niet in staat op korte (of langere?) termijn voor een oplossing te zorgen. Tot zover niets geks, hoewel ik de onaangename geur van hypocrisie niet kon negeren.

De Rabobank speelt mooi weer. Bij de start van de ploeg werd de eis gesteld dat er dopingvrij zou moeten worden gekoerst. Na een aantal jaren inkomen kwam het verzoek nu toch eindelijk eens mee te doen aan de strijd om het geel in de Tour. Een onmogelijke combinatie.

Mark Miserus schreef in mei dit jaar een stuk over dopingpraktijken binnen de Rabo-ploeg. Hij schreef dat de ploegleiding van de hoed en de rand wist en dat het gebruik van doping op z'n minst werd getolereerd. Het kan niet anders dan dat de Rabobank destijds op de hoogte was van de dagelijkse praktijk. Het verweer van de sponsor na publicatie was dat er in 2007 een nieuwe start was gemaakt, waarbij doping nu echt helemaal niet meer werd getolereerd. "Laten we vooruit kijken".

Het is het oude liedje. Zolang niemand er iets van zegt is er geen probleem. Dat Menchov in 2009 de Giro won was "een groot succes". Ik geloof er niets van dat niemand binnen de ploeg wist dat hij chronische patient was bij dr. Michele Ferrari. Recent werd Jeroen Blijlevens als ploegleider voor de komende jaren aangesteld. Alsof die niets op zijn kerfstok heeft en altijd schone sport heeft bedreven. Lachwekkend. Waarom stapte de hele TVM-ploeg in de Tour van 1998 ook alweer de Tour in 1998 Zwitserland aandeed? Omdat de Franse politie met moeilijke vragen zat of omdat ze niets te verbergen hadden?

Als de Rabobank het wielrennen echt een warm hart toedraagt geeft het volledige openheid van zaken. Waarom bijvoorbeeld kreeg Michael Boogerd geen pr-functie na het van zijn carriere? Wel reclame maken met de Colgate-lach van Boogerd tijdens de etappe-overwinningen in 1996 en 2002, maar geen plek als uithangbord? Iedereen snapt achteraf waarom supertalent Thomas Dekker in 2008 werd weggestuurd, maar contractueel werd afgesproken dat er niet in het openbaar over gesproken mocht worden. Waarom werd Erik Dekker wel een plaats gegund in de ploegleiding? Geloofde de Rabobank serieus dat de hoge hematocriet voor het WK in Verona veroorzaakt werd door een stuwband?

De beslissing van Rabobank is begrijpelijk, maar wanneer het hoofd van de sponsor botervrij zou zijn geweest, was die beslissing veel, heel veel eerder gevallen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten