Harry Koene

Mijn foto
Netherlands
Fietsfreak, mooi-weer fietser. Liefst bergop, maar op vlakke beter. Zelfbenoemd EPO-kenner

woensdag 29 juni 2011

TB-500

Was EPO al doping voordat het kon worden opgespoord? Tuurlijk. Dat ploegartsen EPO leverden (of daarvan wisten) was niet gericht op bereiken van een groot placebo-effect. EPO was ontwikkeld voor nierpatiënten die zelf door hun ziekte zelf geen EPO meer produceren. Een redding van de chronische transfusies. De maximale zuurstofopname door de weefsels is direct afhankelijk van de hemoglobine-concentratie. De ploegarts: "Briljant! Waarom zijn we daar niet eerder op gekomen?" Vroeger wat het vooral bijgeloof: amfetaminen, corticosteroïden, 'vitamine'-preparaten. Allemaal mooie verhalen, maar nu hadden we echt een effectief middel. Mooie tijden waren het. Zouden renners zich destijds schuldig hebben gevoeld? Ik betwijfel het. Het was toch niet verboden. Nog subtieler ligt het bij autologe bloedtransfusie. In het voorseizoen letterlijk en figuurlijk bloeden om er later van te genieten. Tijdens de Tour een transfusie en je rijdt de stenen uit de straat. Niet op te sporen, niet verboden, dus geen doping.

Een paar jaar geleden was het middel Aicar even in opspraak. Gaf bij muizen 40% verbetering van spierkracht en uithoudingsvermogen. Waarschijnlijk primair ontwikkeld om de conditie van kankerpatiënten te verbeteren. Vanzelfsprekend populair onder wielrenners. Nog nooit wat van gehoord tijdens dopingaffaires, dus kennelijk niet op te sporen. Wel doping uiteraard.

Vandaag werd bekend dat ex-renner Vansevenant verdacht is van de handel in TB-500. Wie z'n moeder??? TB-500. Een synthetische versie van het humane thymosine beta dat in proefdieren spierkracht en uithoudingsvermogen vergroot. Bij muizen geeft het een toename van het uithoudingsvermogen van 20% vergeleken met placebo. Opspoorbaar? Niet in UCI-geaccrediteerde laboratoria. Dus niet verboden. Zijn wielrenners makke lammeren die zich ongeïnformeerd met van alles en nog wat laten inspuiten? Dat lijkt me een anachronisme. Zouden er renners zijn die het spul - na het krijgen van informatie - NIET als doping beschouwen?

Het spuitverbod gaat natuurlijk niet werken. Uiteindelijk worden de meeste medicijnen ook in pilvorm geleverd. Het blijft zoals het is. Elk jaar wordt vlak voor de Tour een dopingschandaal ontdekt. Ik geniet met volle teugen.

1 opmerking:

  1. i m searching about this topic and i found your blog its wonderful awating for new post thanks

    Aicar , CJC 1295 with DAC

    BeantwoordenVerwijderen